wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

World Password Day

Gepost op 03 mei 2018

Psw Icecream

sofie123
Het is inmiddels al enkele jaren zo dat elke eerste donderdag van mei aandacht wordt gevraagd voor de kwaliteit, of beter de betrouwbaarheid, van de paswoorden die wij allemaal dagelijks gebruiken.

Het blijft een oud zeer, we zijn tenslotte allemaal gewoontedieren, en willen daarom liefst paswoorden gebruiken die we ons heel makkelijk zelf kunnen herinneren.

Cybercrime
Dat is nu net waarop internetcriminelen zitten te wachten, zij schuimen dagelijks het internet af op zoek naar makkelijk te kraken paswoorden, waardoor ze zichzelf zonder veel moeite toegang kunnen verschaffen tot de waardevolle informatie die jij digitaal bewaart.

Tips voor een veilig paswoord
Het begint dus met een sterk paswoord, maar wat maakt een paswoord nu precies sterk en veilig?
Enkele tips uit onze dagelijkse praktijk:

  1. Acht karakters is een minimum, bij voorkeur verschillend.
  2. Combinatiepaswoorden, met afwisselend hoofdletters en kleine letters zijn alvast een goed begin.
  3. Voeg ook cijfers en speciale tekens toe (%, £, $, &, @, §, ...), om het gokken naar een logische combinatie minder makkelijk te maken.
  4. Gebruik nooit een paswoord dat al eerder werd gebruikt, het internet staat vol gelekte lijsten met gekende paswoorden. Met intelligente software worden deze lijsten toegepast om paswoorden te "kraken".
  5. Verander regelmatig je paswoord. En met anders bedoelen we dus echt anders, dus niet enkel een 1 die plots een 2 wordt...
  6. Schakel zoveel als mogelijk "two factor authentication" in om jouw account nog beter te beveiligen.

Gezond verstand
Het belangrijkste is dat we ons gezond verstand gebruiken bij het omgaan met paswoorden. Wees nu eerlijk, zowat al onze belangrijke en vertrouwelijke gegevens worden via het internet uitgewisseld (business, identiteit, bank, ...), er is dus meer dan voldoende reden om heel bewust om te springen met wie daar toegang toe krijgt of kan krijgen.

Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden is een Password Manager een goede hulp. LastPass is daarvan een bekend en doeltreffend voorbeeld. Zo'n Password Manager bewaart jouw paswoorden in een stevig beveiligde kluis waar enkel jij (gecontroleerd) toegang toe hebt.

Hoe die kluis dan is beveiligd? Juist, met een (erg sterk) paswoord en two-factor authentication...

Vragen?
Heb je vragen over de doeltreffendheid van jouw paswoorden?
Neem dan gerust contact op met onze medewerkers via helpdesk@effix.be of 056/98.00.11

Wij helpen jou met plezier op weg naar (nog) veiliger internetverkeer!

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?