wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

How purpose driven is your IT?

Gepost op 23 september 2020

Om te groeien als bedrijf heb je opties: je kan oude dingen op een nieuwe manier doen, nieuwe dingen op een oude manier, nieuwe klanten op een nieuwe manier benaderen, bestaande klanten op een nieuwe wijze benaderen, etc…

Sinds maart 2020 zijn we allen in sneltempo gedwongen om bestaande processen versneld anders te gaan uitvoeren. Samenwerken, vergaderen of events moeten van de ene dag op de andere via digitale weg. We consumeren hiervoor gretig technologie zoals Microsoft Teams, Zoom, GotoMeeting of een van de vele andere tools op de markt.

Microsoft ontspringt de dans evenmin en houdt dit jaar ook voor het eerst in de geschiedenis een Remote Inspire event. Geen duizenden IT-partners van over de hele wereld die vier dagen samen komen om zich te laten inspireren tijdens keynotes, showcases en workshops, wel een 2daags digitaal event waar de kernboodschappen gedeeld worden.  De boodschap die ik als rode draad door alle sessies hoor, is die van “purpose driven IT”. Ik deel hier graag met jullie hoe we dit bij EFFIX in de praktijk omzetten en wat dat voor u betekent.   

Digitale Transformatie

Wanneer ik in 1990 begin met werken, levert technologie voornamelijk oplossingen om bestaande processen te automatiseren. Hierdoor worden er minder fouten gemaakt en wordt er sneller gewerkt.

Algauw wordt duidelijk dat technologie véél meer kan dan dat. IT ondersteunt niet enkel wat we doen. IT bezorgt ons nieuwe manieren om dingen te doen en zelfs manieren om nieuwe dingen te doen. De digitale transformatie is geboren. Nieuwe opportuniteiten dienen zich aan en de exponentiële impact laat niet op zich wachten.

Organisaties waarvan we dachten dat ze nooit zouden verdwijnen, bestaan niet meer omdat ze niet snel genoeg reageerden op de veranderingen. Ik denk aan de Kodak’s en Nokia’s van deze wereld. Het gaat om reusachtige organisaties die in enkele jaren of zelfs enkele maanden door een digitale disruptor van het speelveld worden geveegd.

GitHub heeft in vier jaar tijd 109 keer meer softwareopslag per medewerker. Local Motors maakt auto’s die 1000x goedkoper zijn om te produceren dan een paar jaar geleden. Tesla heeft 30x meer marktkapitaal per werknemer. De Candese Tangerine bank heeft 7 keer meer klanten per werknemer en 4 keer meer stortingen per klant. En dit is nog maar een tip van de sluier. Hoe komt het dat de bal zo vaak wordt misgeslagen?  Wel, mensen en organisaties denken van nature lineair en kunnen daardoor exponentiele groei moeilijk begrijpen.  Stel je voor dat je in een business lounge zit boven in de Ghelamco arena in Gent. Op de middenstip van de grasmat valt 1 druppel water. Een seconde later 2 druppels, een seconde later 4, dan 8, 16, 32 etc. Hoelang het duurt voordat het water aan de lounge komt? Ongeveer 20 minuten…

Gelukkig (of net niet) zit je niet in die business lounge. Je zit in je eigen economische “lounge”. De druppels water, zijn technologische bouwsteentjes die steeds sneller beschikbaar worden. Wanneer we als organisatie ons niet permanent laten inspireren, zouden we wel eens kunnen verdrinken… zoals de Kodak's en Nokia’s van deze wereld.

Purpose driven technologie

Purpose To Environment

Moeten we dan technologie inzetten omwille van de technologie? Moeten we kijken wat technologisch mogelijk is en daar onze verdere strategie op aanpassen? Het kan nog steeds, maar is het de beste en enige manier van werken? Nee. Het is ondertussen duidelijk dat technologie geen mirakels laat gebeuren. Er is meer nodig. Er is een welomschreven en aantrekkelijk doel nodig. Dat is ook de boodschap die we van diverse keynote sprekers tijdens Inspire meekrijgen. Het is een boodschap die we bij EFFIX al langer koesteren : “Purpose driven IT”.


In onze interpretatie komt het hierop neer:

Purpose

Het is belangrijk dat je als organisatie start met het definiëren van een doel, een droom, een objectief. Waar wil je als bedrijf staan binnen x tijd. Hoe ziet het business scenario eruit?

People

Wie speelt nu een rol, wat zal hierin tijdens het proces veranderen en wie zijn de belangrijke spelers, rollen en functies eens het doel bereikt? We denken hierbij aan medewerkers, management, klanten, leveranciers, onderaannemers, concurrenten, …

Values

Wat is belangrijk voor elk van de spelers en voor de organisatie? Waar zijn mensen van overtuigd? Waarin geloven ze, waarin niet? Wat is vermogend en wat werkt beperkend? Hoe gaan we waarden en veranderingen in waarden blijven communiceren om iedereen aan boord te krijgen en te houden?

Tools

Het is pas op de vierde plek in het proces dat we naar technologie kijken met de vraag: hoe gaan we dat doen? Welke middelen gaan we inzetten: Azure, AWS, Github, PowerPlatform, Microsoft 365, Dynamics 365, Security, Compliance en Identity oplossingen, etc… Het zijn stuk voor stuk enablers die mogelijkheden creëren om ons doel efficiënter en duurzamer te bereiken.

Actions & Environment

De keuzes die we maken zullen een impact hebben op wat we doen, hoe, waar en wanneer het gebeurt. Hoe meer we gebruik maken van moderne technologie, hoe sneller we onze bestemming bereiken.

Waarom Hoe Wat


We kunnen hier ook de Gouden cirkel van Simon Sinek inzetten. Hij heeft het over de “Waarom”, het “Hoe” en het “Wat”. In onze digitale transformatie werken we vaak van buiten naar binnen. Wat is de beschikbare technologie, en waarom zullen we ze inzetten?

"Purpose driven IT" draait de logica om. Waar willen we heen, hoe gaan we daar geraken en welke technologie zal ons ondersteunen en paden openen?

Microsoft en het IT-partner ecosysteem er rond bieden vandaag onbeperkte technologische mogelijkheden. Als niet IT’er zie je vaak het bos door de bomen niet meer. Met de purpose driven benadering leren we weer denken en dromen vanuit scenario’s. De professionals mappen die dromen naar de uitgebreide catalogus aan technologieën. Tijdens Inspire toonde Microsoft aan hun partners hoe krachtig die benadering is. EFFIX is één van die partners die de boodschap begrepen heeft. Samen met u, onderbouwen we uw dromen met realistische technologie. 

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?