wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Domeinnamen en hosting: wat, waarom en hoe?

Gepost op 20 januari 2021

Op dag van vandaag heeft elke ondernemer, elke onderneming niet langer alleen een fysiek adres maar ook een digitaal adres nodig. Als men naar iets op zoek gaat of een probleem heeft dan is het internet ontegensprekelijk onze eerste hulplijn. Het kiezen van een goede domeinnaam is daarom cruciaal want we willen niet enkel gevonden worden door onze huidige klanten maar zeker en vast ook door potentiële klanten. 

Maar wat is een domeinnaam nu precies? En wat is het verschil tussen een domeinnaam en hosting?

Wat is het verschil tussen een domeinnaam en hosting?

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam kan je zien als een adres dat gekoppeld is aan het internet. Net zoals bij een fysiek adres is iedere domeinnaam uniek en zorgt deze ervoor dat je op het wereldwijde web gevonden kan worden.

Hoe is een domeinnaam opgebouwd?

Een domeinnaam bestaat uit twee delen van elkaar gescheiden door een punt. Een domeinnaam kan je niet kopen maar deze huur je of beter gezegd registreer je.

Een domeinnaam bestaat uit de volgende 2 delen:   

  • Het eerste deel bestaat uit een naam die je zelf kiest.
  • Het tweede deel is de extensie. Een extensie of zogenoemde TLD (Top Level Domain) verwijst vaak naar een land (denk aan .be of .nl etc.).

Is mijn domeinnaam nog beschikbaar?

Via https://www.dns.be kan je gemakkelijk en snel nagaan of jouw Belgische domeinnaam naar keuze nog beschikbaar is (i.e. nog niet door iemand anders geregistreerd werd). Is jouw domeinnaam nog vrij, kan deze aan de hand van een eenvoudig mailtje of telefoontje snel via een erkend registrar zoals EFFIX op jouw naam geregistreerd worden.

Merk je dat jouw gekozen naam reeds bezet is? Kies dan bv. voor een andere extensie. Vind je dit toch niet zo goed klinken? Geen zorgen. Wij zoeken graag voor jou uit wie de huidige eigenaar van de domeinnaam is, of deze actief gebruikt wordt en of de eigenaar eventueel bereidt is de domeinnaam te ‘verkopen’.

Shutterstock 1011935056 Cropped2

Waarvoor kan ik mijn domeinnaam gebruiken?


Zodra jouw domeinnaam geregistreerd is, kan je deze voor volgende zaken gebruiken:

  • Aanmaken van e-mailadressen gekoppeld aan jouw domeinnaam, bijvoorbeeld info@bedrijfsnaam.be.
  • Jouw domeinnaam gebruiken als adres voor jouw blog, bedrijfswebsite, webshop,... Merk  hierbij op dat je voor deze zaken naast de domeinnaam ook hosting nodig hebt.   

Wat is (web)hosting?

Naast een adres (i.e. de domeinnaam) hebben we ook een woning (i.e. de webhosting) nodig om al onze persoonlijke spullen (i.e. alle website content: afbeeldingen, teksten, documenten, HTML, video’s, ...) veilig in op te bergen. Hosting is met andere woorden de ruimte die voorzien is op de centrale computer/server, waar je onder meer je website kan plaatsen. Vaak verwijst de term ‘webhost’ naar de firma die de computer/servers/ruimte verhuurt om je website op op te slaan.

Shutterstock 1722072151B

Vragen? Wil je jouw domeinnaam laten registeren? Ben je op zoek naar een webhost? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder. 

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?