wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Productiviteit en zonneschijn – 6 tips

Gepost op 07 juni 2021

Het is weer zo ver. Langere dagen, warmer weer en dus volle terrasjes... En ik? Ik zit achter mijn computer op kantoor. Herkenbaar, niet? Studies tonen aan dat de productiviteit binnen bedrijven tijdens de zomermaanden lager ligt dan in koelere periodes. Graag geven we jullie enkele tips mee om productiviteits-dipjes te vermijden/beperken.

Hoe blijf ik in godsnaam productief met al deze “zonne/zomer- prikkels”?

1.   Vroeg begonnen is half gewonnen

Indien je werk dit toelaat, start je dag vroeg. Bij warmere dagen valt de temperatuur ’s ochtends best nog mee en kun je vervolgens op tijd stoppen en nog van het zonnetje genieten. Bovendien ben je ’s ochtends productiever en krijg je zo meer werk gedaan.

2.   Stay hydrated

Shutterstock 1673022250

Wellicht cliché maar ‘drink voldoende water’. Wist je dat je hersenen uit ruim 90% water bestaan? Vrij logisch dus dat wanneer je niet voldoende drinkt, je concentratie/productiviteitslevel naar beneden gaat. Ook je humeur, geheugen en besluitvorming komen er onder te lijden wanneer je niet voldoende hydrateert. Drink aldus dagelijks minstens 1.5l per dag en in warmere dagen zelfs een tikkeltje meer.

3.   Vergeet niet te pauzeren en doe dit liefst ietsjes langer

Neem ‘pauze nemen’ serieus. Neen, naar het toilet gaan is geen pauze. Neen, op je bureau blijven zitten en snel iets niet-werk gerelateerd opzoeken is ook geen pauze.

Pauze betekent letterlijk afstand nemen van je werk, even de knop omdraaien en je hoofd leegmaken. Doe hierbij een kleine wandeling of wat rek- en strekoefeningen zodoende je bloedsomloop actief te houden. Bijgevolg blijf je scherper en blijft je concentratieniveau op peil.

4.   Mirror your energy: monkey see, monkey do

Concentratie is aanstekelijk. Omring je met andere woorden met mensen die ook hard aan het werk zijn. Zie je iemand naast je keihard ‘knallen’ dan ben je onderbewust ook gemotiveerder om hetzelfde te doen. Bovendien kan het goed zijn om bepaalde impulsen toe te laten in je werkomgeving. Het gaat hier vooral om afwisseling: een presentatie, flip-overs, brainstormingsessies, etc. Of ga bijvoorbeeld eens al wandelend bellen in plaats van te blijven zitten aan je bureau. Vaak zijn het die kleine dingen die voor het verschil zorgen.

5.   Structuur en focus

Stuctuur en focus gaan hand in hand. Zorg daarom voor een ordelijk bureau en een gestructureerde, weloverwogen dagplanning. Wanneer je op voorhand reeds zorgt voor netheid en een goede planning, verloopt de rest van je dag nog zo gemakkelijk. Je focust je steeds op je ingeplande taken zonder hiervoor van de hak op de tak te moeten springen en de zaken telkens maar half af te werken. 

6.   Temperatuur

Warmte maakt je snel suf en zorgt voor minder productiviteit. Hetzelfde geldt bovendien ook voor een te koude omgeving. Zorg daarvoor, in de mate van het mogelijke, voor een ideale kamertemperatuur (ca. 22 graden).

Nog een aantal algemene productiviteitstips

Shutterstock 1383135617
  • Beter enkele zaken goed doen, dan heel wat zaken slecht of onafgewerkt.
  • Sta op tijd/vroeg op.
  • Slaap voldoende.
  • Neem afstand van sociale media, e-mail alerts, etc..
  • Maak een to-do lijst en zet de belangrijkste zaken bovenaan.
  • Stel de zaken niet uit.
  • Weet wanneer je het productiefst bent en maak hier gebruik van.
  • Plan morgen vandaag.
  • Geef jezelf targets en vergeet jezelf niet te belonen. Met een terrasje bijvoorbeeld.... 😊

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?