The Internet of Things & 5G
Gepost op 10 februari 2021
The internet of things – IoT
De mogelijkheden zijn de dag van vandaag oneindig door ‘The Internet of Things -IoT’. Je zet je radiator aan vanop afstand wanneer je beslist om bijna naar huis te gaan. Zo is je huis lekker warm wanneer je thuiskomt. Of wanneer je alarmklok afgaat, start jouw koffiemachine tegelijk op om jou direct die cafeïne boost te geven die je nodig hebt om de dag te starten. Menigmaal krijgen producten een computerchip en verbinding met je WiFi. Informatie kan op deze manier worden verzameld maar ook worden gedeeld via apps op je smartphone. Dit is nu net wat IoT is, een zee aan apparaten over de hele wereld die verbonden zijn met het internet.
Daarbovenop is er de laatste 2 jaar ook sprake van een ander novum namelijk 5G.
Wat is/betekent 5G?
5G vertegenwoordigt de vijfde generatie van mobiele netwerken en is de opvolger van het welgekende 4G. En toch zijn 4G en 5G aanzienlijk verschillend. 5G is een cumulatie van nieuwigheden dat geleidelijk aan zal worden geïntroduceerd.
Het 5G netwerk is intelligenter dan zijn ouderling en past zich volledig aan aan de behoeftes van een gebruiker. Afhankelijk van welke toepassingen je gebruikt zal het netwerk anders gaan reageren. Sterkere verbinding met weinig vertraging, energiezuiniger surfen, kortere reactietijd tussen zender en ontvanger… aan nieuwe functionaliteiten geen te kort.
Voordelen van 5G
De manifestatie van 5G biedt bijna onmiddellijke communicatie en is heel wat sneller dan 4G. Dankzij het gebruik van de hogere frequenties in het zogenaamde elektromagnetische spectrum en een verhoging van de bandbreedte-efficiëntie, worden gebruikers nu met meer verbindingspunten in een beperkt geografisch gebied met elkaar geconnecteerd. De interconnectiviteit is met andere woorden ’bigger than ever’.
Is 5G überhaupt wel veilig?
Uiteraard, zoals bij elke innovatie of nieuw ‘snufje’ rijzen er vraagtekens. Is 5G wel veilig? Heeft men voldoende onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidsrisico’s voor de bevolking? Woord is dat er onvoldoende veiligheidstesten zijn uitgevoerd om de werking van 5G op de menselijke gezondheid en het milieu vast te stellen. Anderen speculeren dat 5G een significante invloed zal hebben op vlak van cybersecurity inzake mobiele netwerken en infrastructuur. Echter, desondanks alle speculaties, zijn er geen redenen om te geloven dat de 5G-straling negatief zou zijn voor mens of milieu.
De toekomst zal verder dienen uit te wijzen hoe 5G zich zal ontwikkelen en welke positieve en al dan niet negatieve gevolgen deze met zich mee zullen dragen. To be continued …