Breid je geheugen uit met Microsoft OneNote
Gepost op 26 september 2022
Herinner jij je nog die zachte plastic of harde kartonnen klasseermappen van weleer? Je weet wel: ringmappen met gekleurde tabbladen en dan geperforeerde A4-tjes met aantekeningen, fotokopieën of artikels. Nuttig maar totaal achterhaald, zo lijkt het. Tot je kennis maakt met Microsoft OneNote. OneNote volgt volledig de doeltreffende logica van die mappen, maar dan digitaal en boordevol nuttige technologische snufjes die je erg goed van pas zullen komen. Bovendien is OneNote geïntegreerd met Windows of iOS en met andere Office 365 toepassingen zoals bijvoorbeeld Outlook. Dat maakt het werken met deze app nog zo interessant. In dit artikel leer je waarom.
Waar vind je OneNote?
OneNote komt in verschillende vormen. Er is de app die met Windows 10 meekomt. Er is een versie die in je Office of Microsoft 365 abonnement inbegrepen is. Op je Android of iOS toestel kan je terecht in de app stores waar je de OneNote App helemaal gratis kan downloaden. De versies zien er allemaal een beetje anders uit maar volgen gelukkig dezelfde logica en brengen je allemaal naar jouw notitieblok(ken). Het gerucht doet al enige tijd de ronde dat Microsoft vooral de Windows 10 OneNote App verder gaat voorzien van nieuwe functies. Toch komt de IT-gigant dit najaar ook met een nieuwe versie van de Office 365 OneNote waarin ze naar eigen zeggen het beste van beide apps samen zullen brengen.
Waarom OneNote?
OneNote helpt je om structuur te brengen in niet-gestructureerde informatie: losse gedachtenflodders, notities van meetings, to do lijsten, een afdrukje van een website, foto’s en tal van andere types informatie komen in OneNote op één plaats samen. Je kan ze vervolgens consulteren, bewerken en beheren op eender welk toestel met één van de OneNote apps.
Dankzij de integratie met andere apps kan je makkelijk naar OneNote afdrukken, handgeschreven aantekeningen combineren met getypte tekst of met digitale afdrukken van webpagina’s of van andere documenten. Je trekt informatie over afspraken in outlook eenvoudig binnen in OneNote, gebruikt vlagjes, tags en nog veel meer. Het maakt van OneNote de plek bij uitstek om je “geheugen uit te breiden”.
Voor wie is OneNote?
OneNote is er voor iedereen. De app wordt heel intensief gebruikt door leerkrachten en studenten om taken te verdelen, huiswerk te maken of aantekeningen van lessen en om feedback te geven.
Als privépersoon zal OneNote je aardig dienen wanneer je een uitstap of vakantie voorbereidt. Je kan er al je aantekeningen rond je passies en hobby’s in kwijt. Er zijn mensen die OneNote op hun smartphone gebruiken als boodschappenlijst. Dat laatste biedt leuke opties: zo kunnen thuisblijvers bijvoorbeeld items toevoegen aan de lijst terwijl jij al aan het winkelen bent.
Professionele gebruikers kunnen er hun aantekeningen van meetings of workshops in kwijt. Dat kan handgeschreven of door middel van een toetsenbord. Gedeelde notitieblokken maken van OneNote ook een ideaal middel op samen op projecten te werken. De integratie met Microsoft Teams biedt hier veel toegevoegde waarde.
Hoe werkt OneNote?
Net zoals de oude ringmappen waar we dit artikel mee startten, laat OneNote een hiërarchische organisatie van je notities toe. Het hoogste niveau is het notitieblok. Je kan er een onbeperkt aantal maken: één per project, een professionele en een privénotitieblok, een themagericht notitieblok. De keuze is aan jou.
Je notitieblok deel je vervolgens op in secties en subsecties. Tot slot voeg je in elke sectie pagina's toe. Die pagina’s, kan je indien gewenst groeperen als een set van subpagina's. Het loont de moeite om tijd te nemen en na te denken over welke structuur voor jou het beste werkt en die dan consequent toe te passen. Het zal je nadien heel wat tijdswinst opleveren.
Vervolgens ga je aantekeningen maken. Je kan hiervoor een computer met toetsenbord gebruiken, een tablet met een stilus of een smartphone. Vind je nuttige informatie op een website of in een document, dan kan je die ook naar een notitieblok afdrukken. Je vindt OneNote als een virtuele printer in de lijst met printers op je computer.
Wist je dat?
Wist je dat OneNote voorzien is van erg nuttige functies? Ik lijst er enkele op die je zeker in verleiding zullen brengen.
- De app heeft een krachtige zoekfunctie die ook je handgeschreven krabbels, afbeeldingen en virtuele afdrukken doorzoekt.
- Met OneNote kan je ook audio- en video-opnames maken. Vervolgens kan je OneNote vragen om ook in die opnames te zoeken naar bepaalde woorden.
- Wanneer je geometrische vormen tekent, zoals cirkels of driehoeken vormt OneNote die automatisch om tot een mooie vorm.
- Gebruik je wel eens een wiskundige vergelijking? Wanneer je die handgeschreven invoert, maakt OneNote er de formule van en geeft je ook nog eens de uitkomst. Dat laatste doet OneNote ook wanneer je gewoon een optelling of vermenigvuldiging ingeeft gevolgd door het “=” teken. OneNote rekent voor jou.
- OneNote komt met een “insluitende lezer” die een optimale leeservaring biedt en bovendien jouw notities voorleest en zelfs vertaalt naar meer dan 70 talen.
Aan de slag
We kunnen nog enige tijd doorgaan met de rijkdom aan nuttige functionaliteit in OneNote. De beste manier om er verder kennis mee te maken, is OneNote gewoon gebruiken. We wensen je een fijne ontdekkingstocht en dito beleving.