wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Hoe kies je de juiste laptops en docking stations?

Gepost op 07 december 2022

Waarmee hou je als bedrijf rekening bij de aankoop van nieuwe laptops en docking stations? Een denkoefening die je mogelijk heel wat budget uitspaart. Want je wil achteraf niet voor onaangename verrassingen komen te staan als het gaat om compatibiliteit, flexibiliteit en/of functionaliteit. Universele dockings zijn alvast geschikt voor verschillende werknemers met diverse laptops, ideaal voor satellite offices. Maar er zijn wel meer factoren om rekening mee te houden.

Controleer de beschikbare poorten

Images

Een docking station is vooral heel erg handig als je gebruik maakt van randapparatuur. Het doet dan dienst als centrale hub voor al je apparaten. Connectiviteit verzekerd, in je eigen kantoor of flexdesk. Tenminste als je de juiste docking station kiest met genoeg verschillende poorten. Geen nood, de beste laptop docking stations tellen vandaag gemiddeld 17 poorten.

Wat moet er zeker in zitten? USB-C, USB-A, Gigabit Ethernet, koptelefoon-aansluiting, Thunderbolt 3 of 4, Display-poort en HDMI 2.0 of 3.0. En natuurlijk ook een SD- en microSD-kaartlezer. Maar kijk zeker eerst welke poorten je nodig hebt voor je laptop.

Denk ook aan de toekomst bij de aanschaf van nieuwe laptops of docking stations. USB-C is de nieuwe (ronde) vorm van USB en wordt de standaard. De poort biedt ondersteuning aan USB, HDMI, DVI, DisplayPort, VGA, Ethernet, … en Thunderbolt. De functionaliteiten van jouw USB-C-poort verschillen trouwens per apparaat.

Thunderbolt 3 verdient een speciale vermelding, want het is de technologie die het meeste uit USB-C haalt.

  • Snelheden tot 40 Gb/s
  • Ondersteunt 2 x 4 UltraHD-schermen
  • Laadt op via hoofdapparaat tot 1000 W

Je herkent Thunderbolt aan het bliksemteken, want de stekker heeft dezelfde vorm als USB-C. Wil je weten of je laptop USB-C of Thunderbolt ondersteunt? Zoek het op in de handleiding.

Kijk naar compatibiliteit

Compatibiliteit primeert, zeker als je werknemers in een satellietkantoor werken. Daarom kies je best voor een universal laptop docking station dat met verschillende laptoptypes (macOS en Windows) werkt.

Opgelet, misschien werken sommige features niet op sommige platformen. Daarom doe je er goed aan om de specificaties te raadplegen en de benodigde faciliteiten voor je workflow vooraf op te lijsten.

Macfreaks in the house? Wees gerust, de meeste universele docks werken met Mac. Maar je controleert het toch beter voor alle zekerheid als ze met een MacBook Pro of MacBook Air werken.

Draagbaar versus vast

Shutterstock 1400400992

Je bedrijfslaptops zijn draagbaar, zoveel is zeker. Maar hoe zit het met de docking stations? Werken je werknemers veel op locatie of in satellite offices, dan lijkt een draagbare dock misschien handiger. Nadeel is wel dat ze minder aansluitingsmogelijkheden hebben en stroom halen uit de aangesloten laptop om randapparatuur aan te sluiten. Vaste docking stations daarentegen hebben hun eigen voeding en leveren stroom aan de laptop. En ze hebben doorgaans ook meer poorten.

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de twee types docking station. Een stationaire dock voor thuis en een mobiele dock voor werk buitenshuis. Of iets daartussen. Er bestaan namelijk ook lichtgewichten onder de vaste docks. En voor de volledigheid: je kunt ook de aankoop van een USB-hub overwegen.

Hou rekening met het vermogen

Tegenwoordig zijn veel laptops uitgerust met fast charging support of snellaadfunctie. Zorg er in dat geval wel voor dat de docking station minstens een gelijkaardige (of snellere) power output heeft. Anders profiteer je niet van de snellaadfunctie. Kijk dus altijd naar de specificaties van de docking station. We gaan er trouwens van uit dat je dock over twee USB-C-poorten beschikt: eentje om op te laden en eentje om te connecteren met je docking station.

Controleer de video output

Werkt je bedrijf of afdeling veel met video? Dan besteed je best extra aandacht aan de videopoorten. Belangrijkste aandachtspunt: de schermresolutie van je laptop en vernieuwings- of verversingsfrequentie. Heb je een laptop met een 4K-scherm en refresh rate van 60Hz, zoek dan een docking station met vergelijkbare specificaties. Soms ondersteunt een docking station verschillende resoluties en vernieuwingsfrequenties. Controleer het voor de aankoop van je docking.

Nieuwe laptops en docking stations kopen voor jouw bedrijf? Zie je door het bos de bomen niet meer? Of wil je meer weten over universele docking stations?

Neem gerust contact op met een van onze adviseurs via information@effix.be. Wij helpen jou graag voort met advies op maat van je onderneming. Zodat je helemaal focust op je business en je werknemers op hun kerntaken.

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?