wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Hoeveel POWER geef jij aan je organisatie?

Gepost op 22 juni 2022

Heb jij al gehoord over DIGITAAL Comfort? Elke kenniswerker in een organisatie die zichzelf respecteert wil liefst zoveel mogelijk gedaan krijgen met zo weinig mogelijk energie(verspilling). Hoe beter de aangereikte middelen, hoe efficiënter processen worden afgewerkt en hoe hoger het digitaal comfort. Studies tonen bovendien aan dat een hoog digitaal comfort niet alleen leidt tot meer productiviteit. Het zorgt ook voor aanzienlijk minder uitval door ziekte, burn-out of bore-out.

Digitaal comfort ervaar je wanneer routinetaken geautomatiseerd worden zodat kenniswerkers zich kunnen focussen op taken met echte toegevoegde waarde. Digitaal comfort ervaar je ook wanneer je merkt dat strategische bedrijfsbeslissingen goed onderbouwd en snel kunnen worden genomen op basis van correcte en actuele informatie. Stel je voor dat je op reis vertrekt en niet beschikt over actuele en betrouwbare info over het weer op je bestemming. Welke kleren neem je mee? Wat is de impact op je volume aan bagage? Een weinig comfortabele gedachte, niet?

Shutterstock 1758819545

Tot enkele jaren geleden had je specialisten nodig die software schreven op maat om processen te automatiseren of data op een bevattelijke wijze te presenteren. Van digitaal comfort was nauwelijks sprake. Het duurde allemaal lang voor iets werd opgeleverd. Een en ander is gelukkig veranderd. Zo spreken we vandaag steeds vaker over “Citizens Development” en “Low code, No code”. Beide begrippen verwijzen naar een context waarin gebruikers – citizens- zonder diepgaande IT kennis zelf aan de slag kunnen met het automatiseren van routinetaken en het visualiseren van informatie om betere beslissingen te nemen. Microsoft voorziet hiervoor het Power Platform. Dat platform omvat een veelvoud aan tools. We belichten in dit artikel enkele van hen:

  • Power BI
  • Power Automate en
  • Power Apps

Power BI

Power BI staat voor Power Business Intelligence. Met deze oplossing bouw je in geen tijd “queries” of datasets. Daarin breng je gegevens uit verschillende bronnen samen. Power BI zet die data om in rijke analyses en heldere visuele rapportages. Een en ander leidt tot nieuwe inzichten en betere beslissingen. Microsoft voorziet een collectie aan queries voor uiteenlopende industrieën en toepassingen. Met die queries krijg je een inzicht in bijvoorbeeld de impact van je marketingactiviteiten op de verkoop. Je kan ook de impact van klantenfeedback linken aan data van productieprocessen. Microsoft heeft het over de Digital Feedback Loop. Data is inderdaad het nieuwe goud. Hoe meer je met de data uit je organisatie kan doen, hoe sterker je wordt. Data-gedreven organisaties doen het over het algemeen ook beter. De Digitale feedback loop omvat vier databronnen:

  • Gegevens van medewerkers
  • Gegevens van klanten
  • Gegevens van processen
  • Gegevens van producten 

 Wanneer je de feedback die je krijgt uit deze 4 bronnen met elkaar kan verbinden en uit die verbinding actie kan puren, dan sta je sterker dan wie dat niet kan. Power BI wil individuele gebruikers, teams en organisaties in staat stellen om met die datasets aan de slag te kunnen. 

Power BI 

  • Geeft elk individu: direct vertrouwde ervaringen en AI-doordrenkte inzichten dankzij integratie in Excel, Teams of PowerPoint.
  • Versterkt elk team met business intelligence verweven in het weefsel waarin teams werken, waardoor data een standaard onderdeel wordt van elke beslissing en inzichten worden omgezet in acties.
  • Stelt elke organisatie in staat om te voldoen aan de meest veeleisende zakelijke en administratieve behoeften.

Dankzij Power BI krijg je verrijkte inzichten en neem je betere beslissingen. Een van de inzichten zou kunnen zijn dat bepaalde processen in je organisatie erg veel tijd vragen. Dat brengt ons bij ...

Power automate

Deze power tool maakt het mogelijk om in een minimum van tijd processen te automatiseren. Volgend voorbeeld maakt een en ander duidelijk: Een klant organiseert regelmatig bijeenkomsten en nodigt hiervoor mensen uit. Elke inschrijving moet worden goedgekeurd door drie partijen. Pas bij unanieme goedkeuring mag de deelnemer aanwezig zijn. Een team van drie mensen beheert het tijdrovende proces.

Dankzij Power Automate loopt een en ander nu volautomatisch. Deelnemers registreren online. De data wordt opgeslagen in een SharePoint lijst. Vandaaruit vertrekken automatisch goedkeuringsverzoeken naar de belanghebbende partijen. In functie van hun feedback wordt de genodigde aanvaard of geweigerd en vertrekken automatisch de nodige mails.

Power Automate biedt een uitgebreide bibliotheek aan modellen waarmee heel wat tijdrovende manuele processen in geen tijd kunnen worden geautomatiseerd. Je hoeft geen programmeur te zijn om te starten. Een goede dosis gezond verstand volstaat om direct resultaten neer te zetten.

Shutterstock 2046421298 1

Power Apps


De derde tool is Power Apps. Je kan Power Apps zien als een soort saus over en rond de vorige twee. Power Apps is een suite met apps, services, connectoren en gegevensplatformen die een snelle ontwikkelomgeving biedt om aangepaste apps te bouwen voor uw zakelijke behoeften.


We zijn vertrouwd met het begrip “Schaduw IT”, niet? Een gebruiker vindt een bedrijfstoepassing te gecompliceerd en download een eenvoudigere app uit een of andere store om hetzelfde te doen. Dat wil je vermijden. Je gegevens komen dan immers op plekken die je niet kan controleren. 

Dat kan een reden zijn om Power Apps te leren kennen. Er zijn er nog honderden anderen. Power Apps maakt het mogelijk om zelf apps te bouwen waarmee gebruikers net die data kunnen invoeren die nodig en nuttig is in hun deel van een proces, of net die gegevens kunnen consulteren die voor hen belangrijk zijn. De apps zijn toegankelijk in Teams, op een smartphone of tablet of via een browser. De gegevens kunnen via Power Automate in een geautomatiseerd proces worden verwerkt en later via Power BI worden gekoppeld aan andere data en gevisualiseerd. Met een vleugje AI erover ontstaan meteen interessante predictieve modellen die je een aanzienlijke voorsprong geven. 

Hoeveel Power wil jij je organisatie geven? Na het lezen van dit artikel wellicht meer dan je had durven te dromen.

Wist je dat Microsoft helemaal gratis een interessante PowerBI query heeft die jouw gebruik van Microsoft Teams netjes in kaart brengt?

Neem contact met ons voor demo’s, cases en andere vormen van inspiratie via sales@effix.be

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?