wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Waar bevinden je data zich in de cloud?

Gepost op 31 januari 2022

We slaan alsmaar meer bestanden, programma’s, apps en settings op in de cloud. Handig, want zo werk je altijd en overal verder. Je hebt er alleen een stabiele internetverbinding voor nodig. Maar dacht je er ooit al eens over na waar jouw waardevolle gegevens zich eigenlijk bevinden? Want ook extern bewaarde bestanden belanden ergens op een company owned device. Alleen niet op dat van jou.

Zowat elke moderne organisatie heeft een server die toegankelijk is via het bedrijfsnetwerk of het internet. Zo werken collega’s gemakkelijk samen, delen ze bestanden en werken ze simultaan in hetzelfde softwareprogramma. Waar je al je documenten, applicaties en softwareprogramma’s precies opslaat, hangt af van de locatie van je server:

  • on-premise
  • in de cloud
  • hybride: deels on-premise en deels in de cloud

De drie strategieën uitgelegd

Shutterstock 2043690224


1. Bedrijven die een on-premise-strategie hanteren, kopen een server en plaatsen die in hun eigen kantoorgebouwen. Al hun data bewaren ze op die lokale server. Hun gegevens bevinden zich volledig in eigen huis. Daaraan hangen zowel voor- als nadelen vast:

Voordelen:

  • Je bewaart je data in België – sterker nog: in je eigen gebouw.
  • De upload- en downloadtijd blijven beperkt (dankzij de korte afstand).

Nadelen:

  • De software die je server up-to-date houdt, is kostelijk.
  • Een lokale server is minder veilig (tegen hackers, stroompannes, brand, wateroverlast …). En je staat zelf in voor een back-upbeleid.
  • Je server heeft een bepaalde opslagcapaciteit. Je kunt niet zomaar up- of downgraden, waardoor je soms voor ruimte betaalt die je niet gebruikt.
Shutterstock 458567878


2. Geeft je lokale server er de brui aan en maakte je geen externe back-up? Dan is alles verloren … Net daarom schakelen veel bedrijven over naar de cloud. Dan besteed je de opslag van je data uit aan een externe provider. Je bewaart je documenten dus via het internet op de servers van dat bedrijf. De pro’s en contra’s?

Voordelen:

  • Via het internet zijn je documenten, programma’s, apps … altijd en overal beschikbaar, op om het even welk toestel.
  • Professionele cloudomgevingen zijn extreem goed beveiligd en hebben een degelijke back-upstrategie. Het risico dat je je data verliest, is erg klein.
  • Je hoeft geen server te kopen, maar huurt een plek op een externe server en betaalt alleen voor de opslagcapaciteit die je nodig hebt.

Nadelen:

  • De externe server van je cloudprovider kan zich overal ter wereld bevinden. Terwijl je bepaalde (gevoelige) informatie soms beter niet in het buitenland bewaart, door de Europese GDPR-wetgeving.
  • Niet elke cloudprovider biedt dezelfde kwaliteit (op vlak van toegankelijkheid, snelheid, beveiliging, back-upbeleid …). Je goed informeren is de boodschap.
  • Doordat je op een externe server opslaat, duurt het mogelijks langer om bestanden te down- en uploaden. Ook hier is de keuze voor een goede cloudprovider key.

Het beste van beide werelden combineren?

3. Het beste van beide werelden combineren? Dat heet een ‘hybride strategie’. Dan bewaar je sommige data on-premise en andere gegevens in de cloud. Dat zorgt voor een pak flexibiliteit. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn binnen een productieomgeving. Dankzij de combinatie spreid je het risico op cybercriminaliteit, brand, stroomonderbrekingen en andere problemen trouwens beter.

Kies een betrouwbare cloudpartner

Wie naar de cloud of een hybride omgeving overstapt, staat dus voor een belangrijke keuze: die van een goede clouddienst, die past bij jouw bedrijf. Lees daarom altijd de SLA (servicelevelagreement) na. Daarin staat onder andere hoe en wanneer je opslag beschikbaar is, hoelang je back-up bewaard blijft, wat de down- en uploadsnelheden zijn …

Doe ook onderzoek naar waar de cloudaanbieder je data bewaart. Je informatie komt ergens ter wereld op een fysieke server van je provider terecht. En die bevindt zich vaak in een server farm: een gigantische loods boordevol servers waarop iedere klant opslagcapaciteit huurt.

Ligt die server farm buiten de Europese Unie? Dan parkeer je er bepaalde informatie misschien beter niet. Sommige buitenlandse clouddiensten voldoen namelijk niet aan de GDPR-wetgeving. Daardoor is die service niet geschikt voor de opslag van je klantengegevens. Doe je business buiten Europa? Dan bieden deze buitenlandse clouddiensten misschien net wél extra mogelijkheden. 

Wat met gevoelige bedrijfsinformatie? Omdat je alleen maar betaalt voor de opslagruimte die je nodig hebt, dient de cloudserver meestal niet alleen voor jou. Zeker wanneer de grootte van je opslag eerder klein is. Veel bedrijven kampen daardoor met ‘cloudwatervrees’. Toch kunnen de andere ‘huurders’ van zo’n gedeelde server niet zomaar aan jouw data. Zeker niet als je met een degelijke cloudprovider samenwerkt die sterk inzet op cybersecurity.

De cloudoplossing van EFFIX GROUP

Twijfel je over welke cloudstrategie best bij jouw bedrijf past? Als professionele IT-partner denkt EFFIX GROUP met je mee. Je ontvangt een professioneel voorstel, op maat van de noden en standaarden van je organisatie. Schakel je over naar de Azure-cloudservice van Microsoft? Ook dan begeleidt EFFIX GROUP je transitie.

Over Microsoft Azure

Over de hele wereld zijn er verschillende hoogbeveiligde Microsoft-datacenters. Als gebruiker bepaal jij naar welke Azure-regio je je opslag verhuist. Zo organiseert EFFIX GROUP de cloudopslag van zijn klanten onder andere via het datacenter in Amsterdam. Binnenkort wordt ook België een Azure-regio. Er verrijzen namelijk drie gloednieuwe server farms rond Brussel.

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?