Welke soorten internetconnecties zijn er?
Gepost op 09 maart 2022
Vandaag kies je uit drie categorieën internetverbindingen: DSL, COAX of glasvezel (fiber). Elke connectie kent haar eigen voor- en nadelen en tarieven. Wat zijn de verschillen precies? En hoe maak je een weloverwogen keuze?
DSL
De oudste internetverbinding was een inbelverbinding via een analoge modem en (vaste) telefoonlijn. Wat later kwam de breedbandtechnologie met een veel hogere doorvoersnelheid. (A)DSL bijvoorbeeld, een digitale verbinding die eveneens gebruik maakt van de klassieke telefoonkabel maar dan beter natuurlijk.
DSL staat voor ‘digital subscriber line’. Eigenlijk zijn er twee soorten DSL: ADSL en VDSL. Die laatste variant kan veel meer data versturen.
ADSL kreeg ook twee snellere opvolgers: ADSL2 en ADSL2+ met een maximumsnelheid van 24 Mbps. De opvolger van VDSL heet VDSL2 en haalt tot 100 Mbps.
DSL is trouwens een asymetrische verbinding omwille van de verschillen in down- en uploadsnelheid.
+ -
Relatief goedkoop Verouderde techniek
Overal beschikbaar Asymmetrisch in up- en downloadsnelheid
Meerdere aanbieders Snelheid afhankelijk van afstand
COAX
Internet via de coaxkabel valt eveneens onder de noemer breedbandtechnologie en maakt gebruik van de televisiekabel. Hierdoor haalt dit type internet een veel hogere snelheid: tot 750 à 1000 Mbps.
+ -
Stabieler dan (A)DSL Asymmetrisch in up- en download snelheid
Hogere theoretische snelheden Gebonden aan 1 provider
GLASVEZEL
Glasvezel of fiber is de nieuwste en snelste internetverbinding op de markt. Eigenlijk bestaat glasvezel uit een draad van glas of kunststof dunner dan een menselijk haar.
Grootste voordeel is uiteraard de snelheid tot 750 Mbps. Data worden bijna met de snelheid van het licht door de glasvezelkabel gestuurd. Maar fiber staat ook garant voor een heel stabiele verbinding die nauwelijks aan kwaliteit inboet over hele grote afstanden. En de uploadsnelheid is even hoog als de downloadsnelheid. Je kunt dus tegelijkertijd surfen op het internet, online gamen en een verzameling foto’s uploaden. Glasvezel is tenslotte ook duurzaam, want het gaat wel 50 jaar mee. Omwille van de hoge snelheden wordt glasvezel wel eens het netwerk voor de toekomst genoemd.
Enige nadeel? De installatie van een netwerk is duur. Daarom is het op veel (landelijke) plaatsen in ons land nog niet beschikbaar.
Als bedrijf kies je uit twee formules: Fiber to the Home (FTTH) of Fiber tot the Office (FTTO).
Fiber to the Home Hier gaat het om gedeelde vezel. Je deelt je glasvezelverbinding met andere gebruikers (bedrijven, winkels, …). Je profiteert uiteraard van de hoge verbindingssnelheden van fiber, maar de snelheid varieert. Ze is afhankelijk van de bezettingsgraad van het netwerk. Voordeel van een FTTH-abonnement is dat het redelijk goedkoop is.
Fiber to the Office Met FTTO of dedicated fiber kies je voor een glasvezelverbinding exclusief voor jouw bedrijf. Je krijgt dus een constante verbinding met gegarandeerde snelheden. Topkwaliteit, zeg maar. Ideaal voor bedrijven die grote bestanden uitwisselen, vaak videoconferenties organiseren of op afstand werken. Een FTTO-abonnement is natuurlijk wel duurder.
In uitzonderlijke gevallen valt de verbinding weg en dan wil je als onderneming zo snel mogelijk geholpen worden door de beheerder. Bij een glasvezel-abonnement hoort dus ook een Service Level Agreement (SLA). Ook hier krijg je de keuze uit verschillende niveaus van kwaliteitsgarantie en snelheid.
+ -
Extreem snel Nog niet overal beschikbaar
Stabiele verbinding
Uploadsnelheid = downloadsnelheid (FTTO)
Meerdere aanbieders
Duurzaam geavanceerde SLA- mogelijkheden
EN OOK DIT NOG ...
Weinig populair, maar je kunt ook internet ontvangen met een schotelantenne. Een connectie via de satelliet haalt wel een lagere snelheid dan kabel of DSL.
WiMAX biedt dan weer internet via het stopcontact. De modem maakt dan verbinding met een draadloos netwerk. De snelheid bedraagt theoretisch zo’n 70 Mbps over een afstand van tientallen kilometers. Helaas ligt de snelheid in de praktijk vaak veel lager. WiMAX is wel een prima alternatief voor afgelegen gebieden waar geen kabel of DSL beschikbaar is.
RAZENDSNEL INTERNET VOOR JOUW ONDERNEMING?
Glasvezel is vandaag de norm voor zakelijk gebruik. Daarom gingen wij als IT-dienstverlener een partnership aan met Eurofiber, de Europese expert in de uitbouw en het beheer van glasvezelnetwerken. Een betere of stabielere internetverbinding nodig? EFFIX geeft je graag advies of werkt een oplossing op maat uit samen met Eurofiber.