wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Another one, recent phishing incident

Gepost op 27 oktober 2023

Nogmaals, cybersecurity is een on-mis-baar aspect in onze huidige digitale wereld. Een recent voorval bij Booking.com toont opnieuw hoe zelfs gerenommeerde bedrijven niet immuun zijn voor phishing-aanvallen.

Een gros Booking.com-klanten ontvingen recentelijk phishing-e-mails van het accommodatieplatform die opmerkelijk echt leken. De e-mails stonden vol details specifiek voor de consument, zoals persoonlijke gegevens en informatie over hun geboekte verblijf. Het verontrustende element hierbij is dat deze e-mails afkomstig leken te zijn van Booking.com en zelfs werden verstuurd vanuit een standaard Booking.com-adres. In sommige cases verwezen de links in de e-mails ook naar de Booking.com-app en openden ze de reserveraties van de klanten waardoor die makkelijk in de val werden gelokt.

Booking.com ontkent eigen schuld

Naar eigen zeggen werden Booking.com hun eigen systemen niet aangetast. In plaats daarvan beweren ze dat de systemen van hun partnerhotels mogelijks zijn gehackt, waardoor gevoelige gegevens toegankelijk werden voor kwaadwillende actoren. Dit benadrukt het belang van goede beveiligingspraktijken, ook bij organisaties die afhankelijk zijn van partners voor bepaalde diensten.

Phishing-aanvallen vormen een alomtegenwoordige dreiging en komen in vele diverse vormen voor. Die richten zich op het misleiden van mensen om persoonlijke en financiële informatie vrij te geven. In dit geval gebruikten de aanvallers de informatie van Booking.com-klanten om geloofwaardige e-mails te sturen en zo gevoelige gegevens te kapen.

Algemene vatbaarheid

Dit incident herinnert ons eraan dat iedereen, van individuen tot kleine én grote bedrijven, het doelwit kan worden van phishing-aanvallen. Het benadrukt de noodzaak van waakzaamheid en het vermijden van het verstrekken van persoonlijke gegevens via e-mail. Bij twijfel is het altijd het beste om rechtstreeks naar de officiële website van een organisatie te gaan of op een andere vertrouwde manier contact op te nemen om de legitimiteit van het verzoek te verifiëren.

Lessons learned?​

Het Booking.com-phishing voorval is alweer (denk ook aan het TVH-verhaal in april) een waarschuwing dat cybersecurity een prioriteit moet blijven, zowel op privé als professioneel vlak. Het waarschuwt ons nog eens extra dat het beschermen van persoonlijke gegevens en het blijven leren over nieuwe beveiligingsdreigingen cruciaal is in onze blijvend cultiverende gedigitaliseerde wereld. Cybercriminaliteit bestrijden vergt continu attentie en professionele samenwerking.

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?