wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Single-tenant versus multi-tenant cloud: voor- en nadelen

Gepost op 01 februari 2023

Hoe kies je de juiste cloudomgeving voor jouw bedrijf of organisatie? Er bestaan immers heel wat verschillende soorten clouds: private, publieke, hybride, … Afhankelijk van de bedrijfsbehoeften kies je ook voor een multi-tenant of single-tenant cloud. Maar wat is het verschil precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe maak je een toekomstgerichte keuze?

Single-tenant versus multi-tenant

Shutterstock 1024337071

Met Single-tenant cloud kies je voor je eigen privé-cloud. Dat betekent dat er geen andere organisaties gebruik maken van dezelfde servers of infrastructuur. Je krijgt als bedrijf of organisatie volledige controle over de configuratie en beveiliging van de cloud. Belangrijk voor bedrijven in de financiële sector die strikte reguleringen moeten volgen.

Multi-tenant cloud daarentegen is een oplossing waarbij meerdere organisaties gebruik maken van dezelfde servers en infrastructuur. Ideaal voor bedrijven die snel moeten opschalen en over minder middelen beschikken om hun eigen infrastructuur te beheren.

Voor- en nadelen

Bedrijven die voor een single-tenant cloudoplossing kiezen hebben vaak geen andere keuze. Ze streven naar optimale controle over hun gegevens en applicaties omwille van de hoge eisen voor beveiliging en privacy. Nadeel? Deze oplossing is veel duurder, want je krijgt te maken met intensieve upgradeprocessen en een stugge structuur. Gevolg? Je bent als bedrijf minder flexibel, wat soms een rem op de groei zet.

Bij de multi-tenant cloud liggen de kosten veel lager, want de infrastructuur wordt gedeeld. Multi-tenant cloud-providers zijn ook flexibeler. Ze rollen sneller nieuwe functionaliteiten en updates uit voor groepen gebruikers dankzij gestandaardiseerde processen. En de veiligheid, schaalbaarheid en betrouwbaarheid blijven altijd gegarandeerd. Ten slotte biedt de multi-tenantoplossing vaak veel ingebouwde industriespecificaties wat de implementatie aanzienlijk versnelt.


Single-tenant

Multi-tenant

+

Optimale controle

Meer privacy

-

Zelf instaan voor upgrades en security

Minder flexibel

(Veel) duurder

 

+

(Veel) goedkoper

Flexibeler

Sneller en vaker updates

Optimale veiligheid

Snellere implementatie

-

Minder controle

Wat kies ik?

De keuze tussen single-tenant en multi-tenant cloud hangt af van de specifieke vereisten van jouw bedrijf. Moet je strikte reguleringen volgen of hecht je veel waarde aan privacy en controle over de configuratie en beveiliging? Kies dan eerder voor een single-tenant cloudoplossing.

Is dat niet of minder het geval, zoek je een goedkopere oplossing of wil je snel profiteren van nieuwe functionaliteiten en updates? Kies dan voor multi-tenant.

Multi-tenant = future proof

Multi-tenant-clouds bieden vaak toegang tot grotere hoeveelheden gegevens en rekenkracht dan een bedrijf dat zijn cloud zelf beheert. Je breidt de opslagcapaciteit snel uit, bijvoorbeeld bij een uitbreiding of overname.

Multi-tenant cloudoplossingen zijn daarom ook geschikt(er) voor artificiële intelligentie (AI), Internet of Things (IOT) en machine learning. De cloud-providers bieden vaak specifieke diensten voor deze toepassingen, bijvoorbeeld machine learning-modellen en grootschalige dataprocessing.

In de toekomst zullen bedrijven waarschijnlijk nog meer gebruik maken van de cloud, en zowel single-tenant als multi-tenant cloudoplossingen hebben hun plaats. Maar weeg goed af welke oplossing het beste aansluit bij jouw specifieke eisen en vereisten.

Benieuwd naar de mogelijkheden en tarieven voor jouw bedrijf? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?