wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Van Windows 1 tot 11: Wat is er veranderd?

Gepost op 08 februari 2023

Microsoft stopt met de verkoop van Windows 10 (Home en Pro). Gelukkig krijgt het besturingssysteem nog ondersteuning tot 14 oktober 2025, want niet elke computer is compatibel met Windows 11. Het populaire besturingssysteem kent intussen een lange geschiedenis: van 1 tot 11. Tijd voor een overzicht van de belangrijkste Windows-versies. 

PART 1

Windows 1: 3, 2, 1 … start!

Windows 1.0 (1985) was het eerste commerciële besturingssysteem van Microsoft. Dankzij de grafische gebruikersinterface (GUI) voor MS-DOS communiceerden gebruikers veel intuïtiever met hun computer. De release van Windows 1.0 bleek een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van personal computing, want hij maakte computertechnologie voor iedereen toegankelijk.

Windows 1.0 was wel minder populair dan zijn opvolgers.

Windows 2: verbeterde compatibiliteit en prestaties

Shutterstock 1799681254

De tweede versie van Windows (1987) leverde een grote meerwaarde: uitgebreide geheugenondersteuning, verbeterde compatibiliteit met andere software en betere prestaties.

Voortaan voerde je (voor die tijd) complexe applicaties uit op je pc (bijv. Excel en Word) en profiteerde je van een nieuwe grafische gebruikersinterface (GUI). Windows 2 was ook de eerste versie die harde schijven ondersteunde.

Windows 3: nieuwe grafische gebruikersinterface + multitaskingmogelijkheden

De eerste echt populaire Windows-versie? Bingo … dat werd Windows 3.0 (1990). Nieuwigheden: een grafische gebruikersinterface en ondersteuning voor virtual memory, het Program Manager-startscherm en de eerste populaire applicaties zoals Paintbrush. Vrij revolutionair voor die tijd.

In Windows 3 communiceerde je via beelden in plaats van tekstopdrachten met jouw computer. En deze versie maakte het ook mogelijk om meerdere applicaties tegelijk te openen. Kwestie van je productiviteit een boost te geven.

Windows 95: begin van een revolutie

Shutterstock 2187747387

Windows 95 en 98 betekenden het begin van een nieuw computertijdperk. Ze introduceerden gebruiksvriendelijke, grafische interfaces, multitasking-mogelijkheden en andere functies die nog nooit eerder waren vertoond. Met Windows 95 en 98 deden gebruikers meer dan ooit tevoren met hun computer, wat ze tot een enorm succes maakte.

Windows 95 voegde ondersteuning toe voor Plug-and-Play-hardware, een startknop en taakbalk. Het was ook de eerste versie van Windows met ondersteuning voor internet en internetbrowser Internet Explorer.

Windows 98: meer connectiemogelijkheden

Een ware classic die lang populair bleef op de consumentenmarkt … Windows 98. Deze versie ondersteunde USB-apparaten, internetverbindingen via een kabelmodem en zelfs een draadloze internetverbinding. In die zin was deze versie baanbrekend.

Windows 2000: zakelijk gebruik

Windows 2000 was bedoeld voor zakelijk gebruik. Voor het eerst ondersteunde het besturingssysteem ook netwerken, Active Directory en meerdere processors. 

Windows ME: overvloed aan nieuwe functies

Met Windows ME (Millennium Edition) wou Microsoft vooral de overgang naar het nieuwe millennium vieren. De introductie van Windows ME (en XP) betekende een keerpunt omwille van de intuïtieve gebruikersinterface en overvloed aan nieuwe functies. Windows ME bevatte bijvoorbeeld diverse verbeterde multimedia- en internetfuncties.

PART 2

Windows XP: focus op gebruikservaring

Shutterstock 646820881

Een jaar later was het tijd voor Windows XP (2001). Deze versie groeide uit tot een van de meest populaire versies van Windows. Ze combineerde dan ook de beste functies van Windows 2000 en 98. Nieuwigheden? Ondersteuning voor beroepskwalificaties en een verbeterde grafische gebruikersinterface.

Windows XP en ME waren revolutionair in hun tijd. Waarom? De focus van Microsoft lag voor het eerst op gebruikerservaring. Deze versies maakten het mogelijk om makkelijker te navigeren en snel informatie op te zoeken.

Windows Vista: teleurstelling alom

De opvolger van Windows XP heet Windows Vista (2006). Deze versie kreeg ondersteuning toe voor Aero Glass-interface, een verbeterde zoekfunctie en beveiligingsupdates. Ze introduceerde ook het Windows Beveiligingscentrum.

De ambitie van Vista lag hoog: gebruiksvriendelijker, veiliger én betrouwbaarder. Dat draaide helaas anders uit. Windows Vista bleek vooral een teleurstelling door problemen met compatibiliteit en prestaties.

Windows 7: verdere verbetering van de gebruikservaring

Windows 7 (2009) betekende een verbetering ten opzichte van Windows Vista. Deze versie bood een verbeterde touch-functionaliteit, taakbalk en zoekfunctie. Maar ook de beveiliging en snelheid gingen er op vooruit. Dat laatste leidde tot een betere ondersteuning van multimediabestanden.

Windows 7 was een van de populairste versies van Windows en werd vaak beschouwd als een van de beste besturingssystemen van Microsoft.

Windows 8: innovatie primeert

Shutterstock 199396157

Windows 8 (2012) staat bekend als een van de meest innovatieve en creatieve besturingssystemen van Windows. Dat had de versie onder meer te danken aan een nieuwe touch-geoptimaliseerde interface (Metro) en de ondersteuning voor ARM-processors.

Met zijn moderne gebruikersinterface, krachtige functies en intuïtief ontwerp maakt Windows 8 het makkelijker dan ooit om geweldige inhoud te creëren. Van het maken van documenten tot het bewerken van foto's.

Windows 8 was bedoeld als een innovatie, maar werd vaak beschouwd als een mislukking door de ongebruikelijke interface en problemen met compatibiliteit.

Windows 10: sneller, veiliger en gebruiksvriendelijker

Windows 10 (2015) voegde ondersteuning toe voor virtuele desktops, Cortana-assistent en een verbeterde beveiliging. Deze versie kreeg veel updates met nieuwe functies en verbeteringen. Windows 10 staat/stond vooral voor verbeterde prestaties, meer beveiliging en een geweldige gebruikerservaring.

Ze was ook de eerste Windows-versie die je gratis installeerde als je Windows 7 of 8 gebruikte. Die upgrade ging helaas soms gepaard met nogal wat problemen.

Windows 11: de jongste telg

Shutterstock 2045626112

De kans bestaat dat je vandaag Windows 11 gebruikt, de nieuwste versie van Windows die in 2021 werd uitgebracht. Ze biedt een nieuw modern en vereenvoudigd ontwerp met focus op touch-gebruik, verbeterde prestaties en efficiëntie, verbeterde beveiliging en ondersteuning voor moderne hardware. Je krijgt in deze versie ook een nieuw startmenu en diverse snelkoppelingen en widgets. De upgrade naar Windows 11 is gratis voor Windows 10-gebruikers. Helaas zijn niet alle computers compatibel.

Besluit?

Windows kent een lange geschiedenis van veranderingen en verbeteringen. Het besturingssysteem lanceerde doorheen de jaren veel nieuwe functies en werd almaar geavanceerder. Sommige versies van Windows veroorzaakten problemen met compatibiliteit en prestaties, maar vernieuwende versies als Windows 7 en Windows 10 werden toch vaak beschouwd als een van de beste besturingssystemen van Microsoft.

Meer weten over een migratie naar Windows 11 in jouw bedrijf?
Neem gerust contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.

>> Maak een afspraak

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?