wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Welke evolutie maakte Windows Server door?

Gepost op 02 maart 2023

Windows Server staat al dertig jaar bekend als het besturingssysteem van Microsoft voor servers, bedrijfscomputers en -netwerken. Het biedt een platform voor het hosten van applicaties, databases en webservices. Robuust, schaalbaar en beheersbaar volgens Microsoft zelf. In de afgelopen decennia volgden diverse versies elkaar op. De teller staat ondertussen op tien (zonder de updates). Tijd voor een overzicht van NT 3.1 tot Server 2022.

Windows NT 3.1

De allereerste versie van het Windows Server-besturingssysteem zag het levenslicht in 1993. NT 3.1 werd geïntroduceerd als professionele OS-optie voor bedrijfscomputers en servers naast de consumentgerichte Windows-besturingssystemen van die tijd.

NT 3.1 bood ondersteuning voor pre-emptieve multitasking, netwerken en plug-and-play hardware. Kenmerkend waren de stijlvolle en gebruiksvriendelijke interface. 

Windows NT 3.5

In 1994 volgde een eerste upgrade met NT 3.5. Deze versie voegde ondersteuning toe voor lange bestandsnamen en verbeteringen in de gebruikersinterface, netwerken (TCP/IP-stack) en opslag. Eveneens aan boord: de nieuwe versie van Internet Explorer. NT 3.5 verbeterde ook de compatibiliteit met plug-and-play-hardware.

Windows NT 4.0

Shutterstock 1955015779

Geïntroduceerd in Windows 95-stijl UI, uitgebracht in 1996. NT 4.0 bood eveneens verbeterde prestaties en hardware-ondersteuning voor plug-and-play hardware en Internet Explorer. De versie verhoogde ook de compatibiliteit met Windows 95 en 98.

Windows 2000

De millenniumeditie van Windows Server stond vooral voor een betere beveiliging, prestaties en netwerken. Zo werden active directory-services voor het eerst ondersteund. Verder ook verbeteringen in de netwerkschijf en opslagmanagementfuncties. Windows Server 2000 viel erg in de smaak bij gebruikers en vormde de basis voor latere versies van Windows Server.

Windows Server 2003

Een grote release die ondersteuning bood voor 64-bits processors maar ook voor de nieuwste hardware- en softwaretechnologieën. Deze versie verbeterde ook de active directory-services, netwerk- en opslagmanagementfuncties en zodoende ook de opslagverbinding en ondersteuning voor SANs (Storage Area Networks).

Windows Server 2003 nestelde zich voor Microsoft in de analen, want de versie kreeg goede feedback van de gebruikers.

Windows Server 2008

2008 350X350

Server 2008 ondersteunde server-virtualisatie met de introductie van Hyper-V. Bedrijven konden daardoor meerdere virtuele servers op één fysieke server hosten.

Windows Server 2008 kreeg een jaar later nog een upgrade als R2. Meerwaarde? Ondersteuning voor meerdere processoren en meer geheugen. De versie bracht ook verbeteringen aan in de virtualisatie met de introductie van RemoteFX. Bedrijven verbeterden zo de prestaties van virtuele desktops.

Windows Server 2008 R2 bevatte ook een upgrade van de netwerk- en opslagmanagementfuncties, bijvoorbeeld de ondersteuning voor SANs (Storage Area Networks).

Windows Server 2012

Verbeteringen in virtualisatie, cloud- en opslagtechnologieën en beveiliging. Windows Server 2012 liet bedrijven toe om grotere en veeleisendere workloads uit te voeren dankzij meerdere processoren en meer geheugen. En het liet ze ook kostenefficiënter virtualiseren met de introductie van Hyper-V.

Verder ook verbeteringen in de active directory-services en netwerk- en opslagmanagementfuncties, bijvoorbeeld in de opslagverbinding en ondersteuning voor SANs (Storage Area Networks). Ook zeker het vermelden waard: de introductie van de Server Manager voor een makkelijker serverbeheer en het Metro-gebaseerde startscherm.

Later dat jaar kwam Windows Server 2012 R2 op de markt. Deze versie bracht verbeteringen in virtualisatie (Live Migration-functie), cloud- en opslagtechnologieën en beveiliging (bijv. DirectAccess en Workplace Join).

Windows Server 2016

Tijd voor de introductie van de Nano Server-installatiemodule, een klein en beveiligd besturingssysteem dat specifiek is ontworpen voor cloud- en containerscenario's. Het bood vooral een betere virtualisatie met de introductie van Shielded Virtual Machines. Die beschermden tegen niet-geautoriseerde toegang tot virtuele machines.

Veder bood deze versie ook verbeteringen in de active directory-services en identiteits- en toegangscontrole. En een upgrade van de netwerk- en opslagmanagementfuncties, waaronder de opslagverbinding en ondersteuning voor Software-Defined Storage.

Windows Server 2019

769E4Ccb Windows

De cloud deed nu volop zijn intrede en dat was merkbaar in deze versie. Ze ondersteunde namelijk Shielded VMs voor hybride cloud-mogelijkheden. Het werd nu ook mogelijk om virtuele machines te verplaatsen en disaster recovery uit te voeren tussen on-premises en Azure-omgevingen.

De opslagtechnologie kreeg ook een upgrade met de introductie van Storage Migration Service. Die maakte het makkelijker om bestaande opslaginfrastructuren naar Windows Server 2019 te migreren. Virtual machines kregen ook een beveiligingsupdate.

Opvallend: het was de laatste versie van Windows Server die regelmatig uitbreidings- en onderhoudsupdates ontving van Microsoft.

Windows Server 2022

De jongste telg van Windows Server werd eigenlijk al in 2021 geïntroduceerd. Deze versie introduceerde Azure Arc voor hybride beheer. Ook de beveiliging kreeg een upgrade, vooral voor virtual machines en de ondersteuning van zero trust-beveiligingsmodellen.

Ook het vermelden waard: de nieuwe opslag- en managementoplossingen. Je controleert nu makkelijker de beschikbare opslagcapaciteit via een verbeterde gebruikersinterface. Ten slotte krijgen ook de nieuwe automatiseringstools een eervolle vermelding.

Met Windows Server 2022 kies je voor de laatste technologieën en verbeteringen. Gebruikers bouwen en implementeren zo effectieve en beveiligde oplossingen.

Als bedrijf of organisatie doe je er goed aan om op tijd te upgraden naar een nieuwe versie van Windows Server. Dat levert immers een hoop voordelen op: van verbeterde beveiliging en prestaties tot nieuwe functies en mogelijkheden. Met een nieuwe versie werk je gewoon efficiënter, veiliger en kostenefficiënter.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Windows Server 2022 voor jouw bedrijf? Of vragen over een upgrade? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.

>> Maak een afspraak

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?