wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Welke gebieden en types cybersecurity zijn er?

Gepost op 22 maart 2023

Cybersecurity neemt een almaar grotere hap uit het IT-budget. Logisch, want vandaag de dag zijn zowat alle bedrijfsprocessen afhankelijk van ICT. En je wil als onderneming of organisatie geen fall-out door een cyberaanval riskeren, want die kost geld en beschadigt je reputatie. Zeker als je werkt met gevoelige data. Een gedegen beveiliging strekt dan ook tot aanbeveling, maar welke gebieden en types cybersecurity zijn er eigenlijk? Een overzicht.

5 gebieden cybersecurity

1. Identificeren

Cybersecurity begint bij het in kaart brengen van alle systemen, apparaten en gegevens. Op basis daarvan identificeren we mogelijke aanvallen en kwetsbaarheden, bijvoorbeeld phishing, SQL-injectie, ransomware, … Welke potentiële bedreigingen zijn er voor jouw bedrijfsgegevens en -systemen?

Ultieme doel? Bedreigingen begrijpen en passende maatregelen nemen.

2. Beschermen

Nu de risico’s gekend zijn, is het tijd voor actie. Bescherm je gegevens en systemen tegen mogelijke bedreigingen. Denk bijvoorbeeld aan het implementeren van toegangscontrolemaatregelen zoals authenticatiemethoden en encryptietechnieken. Of gewoon aan het installeren van firewalls en antivirussoftware.

Shutterstock 505066678

3. Detecteren

De kans bestaat natuurlijk dat je op een dag toch te maken krijgt met een cyberaanval, ondanks die optimale bescherming. Zaak is dan om de bedreiging snel te identificeren om (eventuele) schade te beperken.

Monitoringtools en andere detectietechnieken helpen daarbij. AI-aangedreven beveiligingstools detecteren potentiële bedreigingen snel en nauwkeurig. Ze identificeren afwijkingen in het netwerkverkeer en kwaadwillende actoren in realtime.

4. Reageren

Krijg je toch te maken met een beveiligingsincident, dan valt er uiteraard geen tijd te verliezen. Een snelle en effectieve reactie beperkt de impact en voorkomt erger. Je wil als bedrijf of organisatie immers dat je getroffen systemen zo snel mogelijk weer normaal werken.

Oplossing? Het isoleren van geïnfecteerde systemen, stoppen van aanvallen en uitvoeren van forensisch onderzoek om de oorzaak van het incident te achterhalen.

5. Herstellen

Laatste schakel in cybersecurity? Het herstellen van gegevens en systemen. Bijvoorbeeld dankzij een back-up of herstelpunt. In een ideale wereld trek je ook lessen uit het beveiligingsincident en breng je de nodige aanpassingen aan in je beveiliging. Kwestie van toekomstige incidenten te vermijden. 

6 types cybersecurity

1. Applicatiebeveiliging

Softwaretoepassingen zijn kwetsbaar voor bedreigingen en aanvallen. Met aangepaste applicatiebeveiliging bescherm je zowel interne als externe applicaties in jouw organisatie of bedrijf.

Hoe? Door ze te testen op kwetsbaarheden en vervolgens de nodige beveiligingsmaatregelen door te voeren. Maar je houdt best ook toezicht op het applicatiegebruik om ongeautoriseerde toegang of afwijkende activiteit te detecteren.

2. Cloudbeveiliging

De cloud zit al een tijd in de lift, maar dat houdt veiligheidsrisico’s in. Cybercriminelen vinden de cloud immers een aantrekkelijk doelwit vanwege de grote hoeveelheid gevoelige informatie die daar wordt opgeslagen. Cloudbeveiliging beschermt jouw gegevens, applicaties en infrastructuren.

Concreet? Het monitoren van cloud-toegang en implementeren van beveiligingsmaatregelen. Op die manier bescherm je gegevens tegen ongeautoriseerde toegang en andere bedreigingen.

Shutterstock 415618876

3. Databeveiliging

Zeker sinds de invoering van GDPR is het belangrijk om gegevens goed te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, misbruik of verlies. Hoe? Door toegangsrechten te beheren, beveiligingsmaatregelen te implementeren en gegevens te versleutelen. Zo blijft de vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens gewaarborgd.

4. Endpoint-beveiliging

Laptops, smartphones, tablets, ... ook hardware is kwetsbaar voor cyberaanvallen. Daarom is het belangrijk om de toestellen te monitoren en ze uit te rusten met een goede beveiliging. Want niet alles staat in de cloud, sommige gegevens worden nog altijd lokaal opgeslagen.

5. Netwerkbeveiliging

Ook netwerken zijn vatbaar voor bedreigingen en aanvallen. Ook hier geldt het devies dan ook: monitoren én beveiligen om de integriteit van netwerkcommunicatie te waarborgen. Bescherm zeker ook de draadloze netwerken, VPN's en firewalls.

6. Security awareness

Security awareness informeert werknemers over mogelijke cyberdreigingen en hoe ze zichzelf hiertegen beschermen. Dankzij trainingen groeit hun bewustzijn over cybersecurity. Zo worden ze voorzichtiger en herkennen ze vlugger bedreigingen. Vaak zijn zij immers het eerste doelwit van cyberaanvallen.

Benieuwd naar onze oplossingen voor een optimale cybersecurity voor jouw bedrijf?

Neem gerust contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder met gepast advies.

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?