wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

Microsoft op hete kolen

Gepost op 12 september 2023

Er hing Microsoft een antitrustboete van de Europese Unie boven het hoofd wegens oneerlijke concurrentie. Tot voor kort bundelden ze hun video vergader-app Teams aan hun kantoorsoftwarepakket Office 365 en Cloud software aanbod Microsoft 365. Na klacht voor marktmanipulatie van berichten-app Slack en video-vergaderplatform Alfaview, startte de Europese Commissie een onderzoek.

Het is frappant dat Microsoft pas sinds eind juli wordt beticht van oneerlijke concurrentie. Al 10 jaar bieden ze dit communicatiemiddel aan als onderdeel van hun volledige aanbod. In 2017 werd Teams gratis toegevoegd aan Office 365, waarvan de voorloper Skype for Business was. De Coronapandemie, lockdown en verplicht thuiswerk in 2020 maakten de app erg populair voor online communiceren en vergaderen.


Tarief Office-pakket met en zonder Teams

Tot hiertoe hanteerde Microsoft geen prijsverschil tussen het Office-pakket met Teams en de versie zonder, maar sinds Europa hierover struikelt voeren ze dit wel in. De prijs voor nieuwe (afzonderlijke) Teams klanten zal € 5 per maand bedragen of € 60 per jaar. Vertrouwde (belangrijke) Microsoft-klanten kunnen rekenen op een gereduceerd tarief van € 24 per jaar. Dit zal gelden vanaf 1 oktober 2023, wanneer Microsoft hun vergadersoftware loskoppelt van hun aanbod in kantoorsoftware.

De maatregel met prijsverschil werd vereist door Europa om een gelijk speelveld te creëren tegenover de concurrenten. Bij begin van het onderzoek voerde Microsoft de aankomende wijzigingen proactief in en glipte daarmee tussen de mazen van het net om een boete te ontkomen. Ze werkten gunstig mee aan de informatieverzoeken en zouden zelfs eerder oplossingen hebben voorgesteld om aan de concurrentieregels te voldoen, zonder dat die werden ingewilligd.


MS betaalde al eerde boete aan de EU

Microsoft is op z’n hoede, want het is niet de eerste keer dat Microsoft in het vizier wordt genomen om beboet te worden. Ruim 10 jaar terug vereffenden ze 2,2 miljard euro aan sancties na inbreuk op de Europese mededingingsregels. Toen ging MS de fout in door de Internet Explorer browser te bundelen met het besturingssysteem Windows. Deze keer zal Microsoft er dus aan ontkomen om zo’n sommen op te hoesten en maar goed ook, want zo’n boete voor inbreuk op de mededingingsregels kunnen oplopen tot 10 procent van Microsofts wereldwijde omzet.

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?