wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

7 steps 4 NIS 2

Gepost op 21 mei 2024

De EU wil de globale cyberbeveiliging naar een hoger niveau tillen. Voor bedrijven is het essentieel om naast vooruitstrevend en efficiënt, ook secure te zijn. Vanaf 18 oktober 2024 is het in een groot aantal sectoren verplicht om business te voeren conform de nieuwste NIS 2 regelgeving. Hiermee worden de eisen rondom cybersecurity en incidentrapportage aanzienlijk aangescherpt. Deze risicobeheersmaatregelen zijn cruciaal voor het beschermen van vitale infrastructuren en digitale diensten, maar het zal ook de bedrijfscontinuïteit en reputatie versterken.

Hoe eraan te beginnen… Volgens deze 7 stappen ⬇️

1. Sectoranalyse - Evaluatie of jouw organisatie onder de toepassingssector(en) van de NIS 2-wetgeving valt. Zowel primaire- als eventuele secundaire activiteiten worden hierin opgenomen. 

2. Risico- en beveiligingsanalyse - Identificeert de bedreigingen en kwetsbaarheden van jouw organisatie om vervolgens het optimale beveiligingsniveau te bepalen dat nodig is om jouw activa te beschermen tegen cyberaanvallen en -incidenten.

3. Cybersecurity audit - Analyse van de organisatorische structuren, processen en culturele aspecten die van invloed zijn op de effectiviteit van jouw cyberbeveiligingsmaatregelen.

4. Actieplan en implementatie - Ontwerp van een gedetailleerd actieplan, specifiek afgestemd op de behoeften en prioriteiten van jouw organisatie. Naast technische maatregelen bevat dit ook organisatorische en operationele verbeteringen die noodzakelijk zijn om te voldoen aan de NIS 2 vereisten. De implementatie komt met uitgebreide ondersteuning, technische configuraties, personeelstraining en bewustmakingsprogramma's.

5. Bescherming en evaluatie - Gewaarborgde betrokkenheid dankzij continue monitoring en evaluatie van jouw cyberbeveiligingsmaatregelen. Verzekeren dat de inspanningen effectief blijven in het continue veranderende dreigingslandschap door regelmatige tests, incidentresponsplanning en het bijwerken van beleid en procedures.

6. Naleving en rapportage - Het aanbieden van documentatie en rapportage aan toezichthouders en het voorbereiden op audits. Begeleiden door de complexiteit van regelgeving en compliance.

7. Consistentie - Cybersecurity blijft eeuwig actueel. EFFIX Group houdt jouw organisatie geïnformeerd met educatie en bewustwording van de nieuwste bedreigingen en beste praktijken op het gebied van cyberbeveiliging.

Onze Strategic Customer Advisors gidsen je met plezier door deze stappen.

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?